IT-Security

/IT-Security
IT-Security2018-04-25T14:55:39+00:00

IT-Security

IT-Security, oftewel informatiebeveiliging. Een belangrijk en nu erg actueel onderwerp.

De laatste jaren worden we in de media overspoeld met berichten over gestolen, gelekte of gehackte informatie. Geheime diensten verschaffen zich toegang tot ieder denkbaar systeem en communicatiemiddel. Hackers weten bijna dagelijks gebruikers-gegevens te ontfutselen van banken, multinationals en grote social media providers. En aangezien we steeds meer informatie steeds vaker online (in “The Cloud”) uitwisselen zal dit probleem alleen maar groter worden.

Nieuw is dit echter niet. Al vele jaren houden specialisten zich bezig met het vraagstuk hoe de toegang tot informatie te managen en te controleren.

Handhaving
Hiervoor wordt dankbaar gebruik gemaakt van de NEN ISO 27001 en NEN ISO 27002, ook bekend onder de naam Code voor Informatiebeveiliging (CvIB). In de wetgeving kennen we gerelateerde wetten als de Wet Bescherming Persoonsgegevens, sinds kort uitgebreid met de Meldplicht Datalekken, en de Auteurswet. En uiteraard zijn er vakgebieden ontstaan als EDP-auditing, risk-management en business continuity management.

Monitoring
‘Vooraf’ draait alles om toegang. Wie mag waarbij en hoe? In de ICT praten we dan over Identificatie, Authenticatie en Autorisatie. In het operationeel beheer willen we graag weten wie zich op onze systemen bevindt en waar. Hiervoor gebruiken we allerlei monitoring systemen en herkennen op die manier virussen, hackers, ddos aanvallen, etc.

‘Achteraf’ willen we graag weten wie zich toegang heeft verschaft, tot welke systemen en tot welke informatie. Reporting tools verschaffen ons dit inzicht.

Als het toch mis gaat
En gaat het dan mis, dan we willen we iets geregeld hebben om de schade te herstellen en evt. de daders te achterhalen. Dat laatste is lastig, de opsporingsdiensten zijn druk bezig om hiervoor expertise te ontwikkelen. De schade herstellen is technisch geen probleem, mits organisaties de financiële middelen er voor over hebben en het organisatorisch goed is ingeregeld. Systemen voor backup & recovery, data-replicatie, snap-shots, fail-over, etc, zijn er te kust en te keur.

De Technologie Coöperatie adviseert organisaties al jaren bij het vormgeven van hun informatiebeveiliging. Daarvoor hebben we een aantal unieke tools ontwikkeld, zowel voor het monitoren van netwerkverkeer als voor het bewaken van cruciale bedrijfsinformatie.

Klik op de onderstaande plaatjes om te zien welke security producten DTC heeft.

Neem contact op

Wilt u meer weten over IT-security?

Neem contact op